De distilleerderij

Ardnamurchan is opgericht door de onafhankelijke bottelaar Adelphi. Deze bottelaar is opgericht door Jamie Walker en bestaat sinds 1993. Jamie Walker, de achterkleinzoon van één van de originele oprichters van de reeds lang teloor gegane Adelphi Distillery. Die distilleerderij (1826-1907) lag net ten zuiden van de Victoria Bridge in Glasgow en tegen 1886 produceerde ze maar liefst 2,5 miljoen liter alcohol per jaar. In 1902 werd deze distilleerderij opgekocht door DCL (de voorloper van Diageo), die haar vijf jaar later sloot. In 1971 werden de gebouwen volledig afgebroken.

Nu keert Adelphi terug naar de roots door een nieuwe distilleerderij te bouwen. Ze ligt echter vele kilometers ten noorden van Glasgow, namelijk op het Ardnamurchan schiereiland in het stadje Glenbeg, vlakbij Glenmore Bay aan het Loch Sunart. Om het een beetje te situeren: we bevinden ons ten noordoosten van hetIsle of Mull, waar Tobermory te vinden is.

Na een heuse investering van meer dan 2 miljoen pond werd een milieuvriendelijke, doch quasi artisanale distilleerderij neergepoot. Ze zal draaien op hernieuwbare energie en alle bijproducten zullen gebruikt worden om het land te bemesten en de lokale veestapel te voederen. Maar het productieproces is niet geautomatiseerd. Het is overigens geen kleintje, want de distilleerderij heeft een capaciteit van 500.000 liter per jaar

Graeme Bowie is de distillery manager. Hij kan op heel wat expertise bogen, want in zijn carrière werkte hij reeds voor Balblair, Balmenach en Glen Grant. De productie is gestart in juli 2014. In tegenstelling tot vele andere nieuwe spelers op de markt, zal Ardnamurchan geen gin of andere afgeleide producten lanceren. Dit kan natuurlijk enkel maar omdat Adelphi over voldoende inkomsten kan beschikken dankzij de verkoop van haar onafhankelijke single malt releases. De fermentatie vindt plaats in 4 eiken en 3 roestvrijstalen washbacks. Er is één paar koperen stills, van de hand van Forsyths uit Rothes. De wash still heeft een capaciteit van 10.000 liter, terwijl de spirits still 6.000 liter inhoud heeft.

De distillery manager laat weten dat er zowel geturfde als ongeturfde whisky geproduceerd wordt, maar dat de eerste botteling nog zeker acht jaar op zich zal laten wachten.